Möt Bertil, en av Lunds läxhjälpare

Bertil är en av våra läxhjälpare på Klostergårdsskolan här i Lund. Jag träffade Bertil på biblioteket vid Klostergården för att ställa ett par frågor för att Tamam ska få lära känna honom lite mer. 

Min första fråga till Bertil var att han gärna fick berätta mer om sig själv och vad han gör på sin fritid?
Bertil svarade att fritid numera inte har samma innebörd då han sedan några år tillbaka är pensionär. Eftersom han har hus så spenderas mycket tid i trädgården för att pyssla om den. Ett annat av hans fritidsintressen är barockmusik. Efter att på tidigt 1960-tal hört mystiska men fascinerande ljud på radion – det var en cembalist som spelade –  fastnade han för denna musik och dess instrument. Bertil spelar själv också litet piano och cembalo.

Vad är det roligaste med att vara läxhjälpare?
Det är att träffa nya människor, barn och andra läxhjälpare. Men framförallt när barnen verkar ha förstått. När vi sitter tillsammans och gör en läxa eller förklarar, så är det väldigt kul när barnen förstår vad de gör. Det är också bra att som läxhjälpare känna att en gjort en insats, om än liten.

Vad har du lärt dig av att vara aktiv?
Bertil berättar att han fått träffa personer han aldrig annars hade mött, däribland individer som nyligen kommit till Sverige. Han har förstått på ett konkret sätt vilka hinder dessa människor stöter på; några av dem är nu i hans närhet till skillnad från dem som nämns i media. Barnen har andra modersmål och ska lära sig ett helt nytt språk och allt vad som följer med att komma till Sverige, vilket verkligen måste vara svårt. Bertil är glad att han engagerat sig och får vara en del av det positiva arbetet med barnen. Trots det känner han att det är svårt att finnas där eller göra den nytta som en skulle vilja göra. Men det är en början och det är positivt!

Hur kom du i kontakt med Tamam?
Det var genom ett reportage i Sydsvenskan från ett event i Stadsbiblioteket våren 2016 som handlade om hur en kan hjälpa nyanlända. Där nämndes Tamam och att en kan bidra genom läxhjälpen i Lund. Bertil hade aldrig hört talas om Tamam men tog kontakt med bibliotekarien för att få veta mer och fick kontaktuppgifter. Därefter hälsade Bertil på i lilla huset (Tamam-huset) och började våren 2016 som läxhjälpare på Lerbäcksskolan.

Hur kommer det sig att du började engagera dig?
Bertil berättar för mig att han ville hjälpa till på något sätt. Vilket gjorde att när han såg tidningsartikeln kändes det som att det passade honom; genom att vara läxhjälpare kunde han kanske bidra med något för barn och ungdomar i Lund.

Varför tycker du en ska engagera sig i Tamam?
Som Bertil tidigare har sagt tycker han det är viktigt att engagera sig på något vis och varför han gjorde det. Likaså finns det idag ett stort behov av hjälp och frivilligt arbete i Sverige och därför är detta ett bra tillfälle att göra en insats. Det är åtminstone ett bra sätt att börja, delvis förstå och känna att en kan göra skillnad. Just när det kommer till läxhjälpen lyfter Bertil också fram lärarbristen och tänker att detta är ett bra tillfälle för att underlätta arbetsbördan.

Tycker du det låter spännande att vara läxhjälpare och känner att detta skulle passa dig? Maila praktikantlund@tamam.se för att veta mer eller komma på ett möte. Det som är bra med att vara läxhjälpen är att vi har flera olika läxhjälp i Lund och du kan bestämma vad som passar dig. Vi söker alltid fler läxhjälpare 🙂

English