Almedalen 2017

Nio deltagare från Tamam besöker Almedalen under fyra dagar i början av juli för att låta några av våra medlemmar möta andra organisationer, politiker och beslutsfattare på ett och samma ställe och samtidigt göra något roligt tillsammans.

Dag 1
Lund, Skövde, Göteborg, Södertälje, Stockholm och Uppsala. Vi vaknar upp i olika delar av landet innan vi tar oss med hjälp av buss, tåg och båt mot Visby, Gotland. Efter att ha klarat den första utamningen. Att ta oss i tid till Färjan i Nynäshamn så hälsas vi på båten välkomna till Gotland av artisterna Hoffmaestro och Kaliffa som ska till Visby för att uppträda under kvällen. Ett första litet Tamam-moment uppstår då två resesällskap från helt olika livssituationer möts och umgås som att vi redan kände varandra. ”Hoppas vi ses ikväll!” säger de när de passerar vår grupp och lovar oss en upplivande spelning.

Efter att ha blivit incheckade i närmaste skolklassrum och första falafeln är uppäten, inleder vi kortveckan i Almedalen med livemusik, dans och glädje. Tamam visar de andra besökarna att delad glädje är dubbel glädje. På tunna liggunderlag och med ljus som lyser in från korridoren, avslutar vi första kvällen i Visby.

Dag 2
Efter en nödvändig men ack så trevlig frukost på närmaste gräsmatta på bästa Tamam-vis, vänder vi klacken mot Skeppsbron och dagens Mångfaldsparad som arrangeras av RFSL Gotland, en manifestation för medmänsklighet och demokrati som känns högst relevant på Almedalen i år. Med undantag från liten grupp med otrevlig agenda som mest såg arga ut, är det kärleksbudskapet som dominerar. Vart vi än vänder oss så ser och hör vi människor med olika kroppar, färger och hudfärger, för fulla halsar, jubla:

”Jalla, jalla. Kärlek åt alla! Jalla, jalla. Kärlek åt alla!”

Som avslut på paraden och med kärleksbudskapet inpräntat i våra medvetanden inleder Tamam ett spontant massage-tåg. Ramsan ”Jalla, jalla. Kärlek åt alla!” förvandlas till ”Jalla, jalla. Massage åt alla!”

Fler och fler hänger på Tamams spontana massage-tåg som sedan når en grupp av dom på Alemdalen som väljer att hata allra mest. När en kärleksfull skara människor sjunger och bjuder in till massage visar det sig hur svårt det är att hata, i ett rum fullt av kärlek. Inom kort stund var hatet borta och kvar fanns bara kärlek, glädje och spontant utbruten dans på platsen. Vi som är kvar enas i en stor gruppkram. En kan säga att vi fick en lite oväntad användning av mottot Vänskap Uan Gränser. Eller ska jag säga? Massage Utan Gränser :).

”Kan ni berätta om vad det var som just hände?” frågar RFSL:s kommunikatör som intervjuar Tamam om det lyckade spontana massage-tåget. Vi svarar att:

”Det är svårt att hata, i ett rum fullt av kärlek”

Åter i parken nära centrum kommer vi för att umgås vänskapligt med varandra och kasta lite frisbee. I folkhavet på vägen möter vi tre unga tjejer som har vänt kvällens talare ryggen. När vi förstår att de tre ungadomarna inte har stöd av någon annan. Utan helt enkelt fått nog av bristen på medmänsklighet och därför valt att vända intoleransen ryggen, ansluter vi oss till dom och vänder ryggen åt intoleransen vi också. När talet är slut följer vi dem vidare för att vända ryggen åt partiledaren ännu en gång när han blir intervjuad i närmaste direktsända TV-soffa. Det är inte förrän vi lämnar platsen och berömmer tjejerna för visat mod och inspiration, som vi inser att det inte verkar vara någon annan som visat sitt missnöje denna gång.

Kanske är det så att när det finns några nya i Almedalen som manifesterar hat på en helt ny nivå, så räcker inte vår energi till för att visa vårt missnöje mot de som bara hatar lite grann. Jag tror däremot att vi måste orka. Vi visade under dagens maninfestation att kärlek vinner tiofaldigt mot hat. Kraften finns, men vi behöver se till att kärleken finns med hela vägen och att den når överallt där den behövs.

Dag 3
Efter två fantastiska dagar började dag tre i ett mycket lugnare och regnigare Visby. Det märks på stämningen att många utställare har lämnat Almedalen.

Vi promenerar de två kilometerna till stan och råkar precis gå förbi när det ska hållas aggresiva tal i en megafon. Vi stannar en stund och försöker ta in vad det är som sägs, men eftersom stämningen är tryckt och aningen hotfull väljer vi att gå därifrån. Vi lyssnar på tal av #ViStårInteUt och Ensamkommandes Förbund och känner oss geast mer som hemma. När vi sedan lyssnar till Miljöpartiets tal får vi återigen chans att ropa ”Jalla, jalla. Kärlek åt alla!”.

Vi strosar runt bland resterna av Almedalen och dricker lite mer gratiskaffe. Kvällen avslutas med restaurangbesök där alla för första gången (!) har en gemensam middag. Efter lite spontana lekar i staden är det läggdags då vi ju ändå ska upp redan halv sju på morgonen dagen efter.

Tamams vistelse i Almedalen år 2017 kan sammanfattas med: glada möten, hårda golv och ”Jalla, jalla. Kärlek åt alla!”

Translate »