Årets volontär

Maffe, Mahfozullah Ganji, 17 år från Tamam Lund vann årets volontär som volontärbyrån delade ut på en gala i Stockholm den 5 december. Men det var inte vilken gång som helst, utan första gången för detta pris och bästa Maffe vann! Stort GRATTIS till dig! Maffe har suttit i morgonsoffan på Tv4, blivit intervjuad av olika tidningar och skall även vara med i radio. Då tänkte vi på Tamam att det är ju dags för oss också att få fråga kändisen om detta och hans engagemang i Tamam.

Hur kändes det när du hörde om nomineringen?

Det känns liksom – var det verkligen jag? Jag, Maffe nominerad till årets volontär? Maffe frågade sig själv om han var på den här nivån, att vara nominerad till något så fint. Det kändes annorlunda berättar han. Sedan fick han läsa vad volontärbyrån skrivit om honom, då undrade han så klart vem som nominerat honom. Maffe förstod ganska snabbt att det var Sanna men var ändå nyfiken, därför kom han förbi Tamam-huset för att fråga, det stämde. Han säger att han blev jätteglad!

Inte nog med nomineringen, du vann årets volontär. Hur va det att ta emot priset?  

Jag ville gråta säger Maffe. Det var lite overkligt och det gick snabbt, några dagar innan fick han veta att han var nominerad, sedan att han var en av sju och sen var det han som vann. Maffe berättar att han trodde han skulle gråta vid prisceremonin eller när han skulle hålla sitt tal. Men han menar att ”jag var där men hjärnan var någon annanstans”.

Det är första gången detta pris delas ut, Maffe berättar att det känns som han själv är med och skapar historia. Hur det kommer frågas ”vem var först” och det är mäktigt, att det jag gjort är uppskattat och blir uppmärksammat.

Du hade ett väldigt fint tal där du pratar om Tamam – vad betyder Tamam för dig?

Maffe berättar: att Tamam är som en familj för mig, jag bor närheten av Tamam-huset och vet att jag kan gå förbi och bara säga hej. Jag känner att jag alltid blir varm välkomnad. Det är en mycket fin relation, Tamam och personerna i Tamam är en familj för mig.

Varför är Tamam viktigt och det vi gör?

För att Tamam och vi gör vårt bästa säger Maffe. Vi når många och framförallt att vi kämpar för barn och ungdomar i Lund. ”Jag vill vara en del av detta” säger Maffe. Det är viktigt att visa att det finns folk som kämpa för ungdomar och skapar mötesplatser precis som Tamam gör. Maffe menar att många är utan familj, eller vänner och då är det jättebra att veta att Tamam finns – en organisation som kämpar och gör skillnad för dessa ungdomar på olika sätt.

Visste du vad du ville göra i Tamam?

Maffe visste inte vad han ville göra då han kom i kontakt med Tamam Lund 2016, men han ville göra skillnad. Maffe började vara lite aktiv och förstå hur en organisation fungerar. Så var det årsmöte och han blev tillfrågad om han ville sitta i styrelsen och det kändes som ett bra tillfälle för att hjälpa till. Maffe menar att i styrelsen finns idéer och kunskap om situationen och vilka aktiviteter som skall utvecklas för ungdomar i Lund. Maffe berättar att många kontaktar honom direkt och frågar vad som händer, han är ungdomarnas direktkontakt med Tamam och så kollar han upp aktiviteter. Det Maffe vill säga är också att det är möjligt, 16 år och sitta i Tamams styrelse!

Om du får drömma, vad ska hända med Tamam?

Att Tamam skall spridas så mycket som helst! Alla som behöver hjälp tycker Maffe ska veta om att Tamam finns. Det finns så många som har det tufft och är oroliga, men du kan få hjälp med dina läxor, lära dig att simma eller bara umgås. Maffe vill att alla skall sprida vidare Tamam – att det finns en organisation som hjälper och där du kan känna trygghet, som ensamkommande och han önskar att Tamam kunde hjälpa alla hans kompisar så mycket som helst.

Du har ju varit på Tv4, blivit intervjuad och är nu lokalkändis. Hur är det?

Det är nice och det är bra att folk tycker det är bra att någon kämpar. Men som Maffe menar, borde alla ta sitt ansvar – vi alla borde vara medmänniskor mot de som verkligen behöver hjälp! Maffe tycker också det är också kul att alla på boendet, kompisar, basketen och så många på Facebook grattar. Han känner också tacksamhet till Tamam som nominerade honom, han menar att det är underbart och att fler möjligheter öppnas. Maffe kan tack vare detta pris sprida sitt ord, berätta sin historia och även att Tamam hjälpte honom.

Maffe tipsar dig som funderar på att bli volontär:

”Jag är Maffe och jag vann” – det Maffe menar med detta är att alla kan bli årets volontär.  Tipset är att våga säga att jag vill göra något och faktiskt göra det. Det är många som tror på sig själva men inte vågar, det finns mycket press som Maffe menar med exempelvis Migrationsverket. Men det finns möjligheter och våga ta dem.

Ha ett ärligt hjärta är också viktigt menar Maffe, våga visa och ha ett bra hjärta, också vara glad! Det är viktigt att öppna sitt hjärta och komma överens med andra. Det fanns många med rent hjärta som hjälpte honom och nu har Maffe själv makt att hjälpa till. Det handlar om att ge och ta. Nu är det Maffes tur att ge tillbaka efter det han fått.

Translate »