Athena & Suzana: att praktisera på Tamam

Hej alla glada!

Vi heter Athena och Suzana och är Tamam Lunds praktikanter under vårterminen. Vi vill gärna berätta hur roligt och lärorikt det är att få vara en del av Tamam Lund.

Tamam Lund, där Tamam först startade, har mycket på gång. De aktiviteter vi har varje vecka är Tamam café, läxhjälp, tjejgruppen, aktivitetsgruppen, tisdagsklubben, simning och vollybollgruppen. Det är så kul att vara en del av Tamam och träffa nya människor och arbeta för vårt motto ”Vänskap Utan Gränser”.

Vi vill berätta lite hur det är att vara praktikant på Tamam. Mycket av det vi arbetar med gör vi tillsammans, men vi har också individuella arbetsuppgifter. Vi svarar på mail, gör skolbesök och är gruppledare för någon av de aktiviteter som sker under veckan. Utöver det planerar vi aktiviteter under skolloven och även Internationen som sker en gång per termin.

 

Athena

Förutom att genomföra de uppgifter som beskrivs ovan är jag gruppledare för läxhjälpen på Lerbäckskolan och på ett HVB-boende. Det är så kul! Jag har lärt känna många fantastiska ungdomar och volontärer. Det bästa med min praktik är att jag fått möjligheten att skapa en personlig relation till så många barn och ungdomar. Att jag får ta del av deras berättelser och liv är verkligen ett privilegium. Ungdomarna, kollegorna och stämningen i Tamam har verkligen fått mig att känna mig som hemma.

Suzana

Jag är gruppledare för både aktivitetsgruppen och läxhjälpen på Linero. Som gruppledare har man till uppgift att se till att aktiviteterna och läxhjälpen är igång, att det finns tillräckligt med volontärer osv. Praktiken på Tamam är mycket givande, lärorik och rolig. På Tamam har man stora möjligheter att forma sin praktik till hur man själv vill ha den, tillsammans med de olika lokalföreningarnas resurser. Man har underbart kul under tiden då uppgifterna är väldigt varierande och man möter otroligt många härliga människor, vilket jag som är oerhört social av mig tycker är himla roligt.

Vad har vi lärt oss? 

Genom vår praktik på Tamam har vi fått djupare kunskap i hur det civila samhället är uppbyggt, och vilken roll ungdomsorganisationer spelar i det svenska samhället. Eftersom en stor del av praktiken innebär nätverkande och samarbete med andra organisationer, skolor och andra aktörer har vi breddat vårt kontaktnätverk. Vi har också fått praktisk erfarenhet av hur en arbetar med ungas samhällsengagemang och organisering, men också erfarenhet av hur en bäst samarbetar med den offentliga sektorn och med andra organisationer. Utöver det har vi fått erfarenhet av hur en bedriver olika typer av verksamheter, både i projektform men också regelbundna verksamheter. På Tamam arbetar vi normkritiskt vilket inneburit att vi genom vår praktik fått praktisk erfarenhet av hur en arbetar normkritiskt, på en av bilderna ser ni till exempel oss när vi är på Spyken (gymnasieskola i Lund) och håller i en normkrtisk workshop för eleverna.

Ta chansen och praktisera på Tamam, du kommer lära dig mycket samtidigt som du får fylla dina givande dagar med glädje och skratt! Här kan du läsa mer om hur du ansöker om en praktikplats på Tamam (sista ansökan är den 13/5 2016): http://tamam.se/delta/jobb-och-praktik/

 

Med vänliga hälsningar
Athena och Suzana

English