Intervju med Lisa och Ruben!

Hej! Jag heter Maya, jag är 15 år och går i åttonde klass. Jag bor i Jönköping och på fritiden gillar jag att spela handboll och vara med kompisar. två dagar så har jag fått praktisera på Tamam Lund. Jag är väldigt intresserad av mänskliga rättigheter osv, så därför tyckte jag det vore roligt att få komma hit och se hur Tamam arbetar med detta.

Under mina praktikdagar har jag fått i uppdrag att intervjua Lisa och Ruben, två av heltidspraktikanterna här på Tamam, vårterminen 2019:

Vad får du göra/har gjort som praktikant här?
Lisa: Jag har fått göra lite allt möjligt men mycket dagliga saker som kanske inte alltid är så kul, t.ex. har jag fått maila olika organisationer och skolor, göra skolbesök och vara med på mässor. Sen har jag fått förbereda styrelsemöte och planera årsmöte, vara med och leda två läxhjälpsgrupper, vara med och utveckla grundutbildningen och vara med och anordna festen Internationen samt anordna lovaktiviteter.
Ruben: Jag har fått göra väldigt blandade saker. Jag har fått vara med och skriva styrdokument, fått ta fram en policy hur Tamam ska hantera näthat, fått vara med på mässor, göra skolbesök, rekrytera volontärer, vara med och hjälpa till på en läxhjälp, göra posters och göra ett filmprojekt om Tamams olika gruppledare.

Vad har du lärt dig av att vara här?
Lisa: Jag har fått en inblick i civilsamhället i Sverige, lärt mig jobba på gräsrotsnivå, lärt mig mer om mänskliga rättigheter och social hållbarhet och fått nya perspektiv.
Ruben: Jag har fått lära mig väldigt mycket, t.ex. hur en ideell förening och civilsamhället fungerar, fått vara med om både motgångar och medgångar, lära mig hur man driver en förening, fått göra ansökningar om bidrag och lära mig ännu mer om normkritik.

Vad tycker du är bra med Tamam?
Lisa: Tamam är väldigt öppet och har låga trösklar vilket är väldigt bra. Det är inbjudande och  välkomnande för alla, har bra värdegrund, jobbar för skapa mötesplatser på allas villkor och  jobbar mycket med att alla är på samma nivå, det är inte så att volontärerna och de anställda på Tamam har högre “ställning” än medlemmarna utan alla är lika.
Ruben: Jag tycker allt är bra med Tamam! Det är väldigt öppet och välkomnande, de är bra på att driva viktiga frågor, väcka opinion och engagera människor.

Är det något du tycker Tamam kan bli bättre på?
Lisa: Det är isåfall att de skulle kunna ha bredare medlemsbas och då syftar jag på att försöka få med fler tjejer och etablerade svenskar. De kan även försöka vara mer inriktade på hbtq och funktionsvariationer också.
Ruben: Vi i Tamam har ju pratat mycket om att vi måste nå ut till etablerade svenskar och tjejer eftersom att majoriteten av de som kommer hit är killar, så det är väl det Tamam skulle kunna förbättra.

Hur kom du i kontakt med Tamam?
Lisa: Jag skulle söka praktik och då tipsade IM (Individuell Människohjälp) om Tamam.
Ruben: Jag såg när Tamam höll i Internationen och då blev jag smått intresserad. Sedan när en klasskompis hade haft praktik på Tamam och rekommenderade det i vår Facebookgrupp så bestämde jag mig för att söka hit.

Vad var det som gjorde att du ville praktisera just här?
Lisa: Jag ville jobba mer med integration och jag ansåg att Tamam hade det bästa perspektivet. Jag hade pluggat mycket om mänskliga rättigheter så det kändes intressant.
Ruben: Det verkade vara väldigt kul och de arbetar ju med det jag vill göra framtiden. Man får vara en del av en förening och ha en positiv påverkan på unga. Man får inte bara göra det här vanliga tråkiga kontorsjobbet utan man får även vara aktiv och träffa folk.

Känner du dig mer säker på vad du vill jobba med i framtiden?
Lisa: Egentligen inte, men nu vet jag att Tamam är ett bra alternativ och jag vet hur det är att arbeta här.
Ruben: Ja, jag vet nu att jag vill jobba med liknande arbeten på denna nivå och som jag sagt tidigare är det bra och roligt att man får träffa folk och vara social.

Har du lärt dig saker som gör att du känner dig mer redo för att arbeta inom det område du har studerat eller är intresserad av?
Lisa: Ja, jag har fått jobba med de här viktiga frågorna “på riktigt” och det är skönt och bra att ha detta på mitt cv.
Ruben: Ja, jag har fått lära mig hur en ideell förening fungerar vilket är vad jag kanske kommer vilja arbeta med i framtiden.

Något bra minne du har med Tamam?
Lisa: Jag har jättemånga bra minnen, men några är t.ex. när vi hade årsmötet och man äntligen fick träffa alla på riktigt och även när jag var på mötet med ordförande och volontärer från Tamam Malmö.
Ruben: Det finns hur många bra minnen som helst men ett av de är när jag och Lisa anordnade aktiviteter på sportlovet. Det gick så bra, folk var taggade och tyckte det var roligt. Det blev väldigt lyckat, vilket alltid är kul.

Något annat roligt du vill berätta om/dela med dig av?
Lisa: Jag skulle bara vilja uppmuntra folk att söka praktik här, det är väldigt roligt, meningsfullt och lärorikt.
Ruben: Jag är bara väldigt tacksam att jag fick praktik här, fick vara en del av en organisation och bli en del av Tamam-familjen så snabbt.

English