Projekt: Sommar med Tamam i Lund

Skrivet av Alicia López Åkerblom

För många är sommaren en underbar tid på året. Solen skiner, studierna upphör, semestern börjar. Lund töms på studenter och staden går från att vara en livfull plats till en något mer folktom stad. Det innebär även att många av Tamams volontärer lämnar Lund och att ordinarie verksamheter som exempelvis läxhjälp pausas. Men Lunds barn och unga finns fortfarande kvar. För många innebär sommaren att det inte finns aktiviteter, föreningsliv eller andra meningsfulla saker att göra. Många är kvar i sitt bostadsområde hela sommaren och har ett händelsefattigt sommarlov.

Detta var anledningen till att sommarprojektet med Tamam startades för fem år sedan. Man såg ett behov av att erbjuda aktiviteter och utflykter för just de ungdomar som annars inte lämnade sitt område på sommaren. Projektet startade på Norra Fäladen och är ett samverkansprojekt mellan Tamam Lund, Socialförvaltningen, Kultur­ och fritidsförvaltningen, LKF och Rotary. De olika aktörerna bidrar med olika delar som gör att det blir ett välfungerande projekt med tillgång till olika kompetenser och resurser. Förra året startades det även upp på Linero i Lund och i år kommer projektet finnas på både Linero och Norra Fäladen. Jag önskar att liknande projekt fanns överallt i landet, där olika kommunala förvaltningar i samverkan med civilsamhället arbetar tillsammans med samma syfte och mot samma mål. I Tamam Lund är vi två projektledare som arbetar heltid under sex veckor med detta. Och det är världens bästa jobb!

För mig blir det min femte sommar som projektledare på Norra Fäladen. Under åren har jag skapat relationer med underbara ungdomar och fantastiska volontärer och medarbetare. Det är stundvis ett krävande jobb med en del konflikthantering och det är fysiskt krävande. Men det är värt varenda sekund. Att känna att man bidrar till en meningsfull sommar för områdets barn och ungdomar är ovärderligt. Det är inspirerande att arbeta med volontärer och det förstärker mitt engagemang.

Jag brinner extra för ungdomarna på Norra Fäladen då jag själv har växt upp på området. Att ha varit med från början och utvecklat projektet till vad det är idag är en fantastisk känsla. Jag känner en stolthet över arbetet vi alla gör och skryter gärna om hur fantastiska mina somrar är. Det är ett viktigt arbete och jag har lärt mig oerhört mycket under dessa år.

Jag har fått minnen för livet med alla drivna volontärer som är en sådan viktig del i projektet. Jag har träffat människor som jag aldrig hade träffat annars och har utbytt erfarenheter och haft givande samtal. Det är inte bara ungdomarna som har fått en mer meningsfull och händelserik sommar. Det har även jag fått. Jag lär mig ständigt från volontärerna och ungdomarna. Och jag har fått vänner för livet.

Om du undrar mer om projektet eller är i Lund i sommar och vill vara volontär, maila gärna lundsommar@tamam.se.

Hälsningar,

Alicia López Åkerblom, Projektledare Sommar med Tamam

 

Vill du också bidra till Tamams blogg? Vi vill jättegärna höra dina tankar och idéer! Kontakta oss på info@tamam.se

English