Tamam behöver en ny lokalförening 2016!

Jag heter Sanna Kyllsen och arbetar som organisationsutvecklare på Tamam och jag har, som ni nog förstår, världens roligaste jobb! Jag får varje dag möta personer som på olika sätt är aktiva i vår förening och jag blir alltid lika glad och stolt när jag ser hur Tamam möjliggör unga människors samhällsengagemang och organisering. Att varje dag få se och höra om hur våra verksamheter bidrar till att skapa en meningsfull fritid för barn och unga och att få se hur våra verksamheter verkar för ett samhälle präglat av vänskap utan gränser är otroligt givande och peppande.

Tamam står just nu inför en utmaning – vi måste starta upp en ny lokalförening i ett nytt län innan detta året är slut. Anledningen till att vi måste göra det är att vi får bidrag från MUCF (myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) där ett av kriterierna för att få bidraget är att organisationen måste ha 5 lokalföreningar i 5 olika län (Tamam har 5 lokalföreningar i 4 olika län idag: Skåna, Västra Götaland, Södermanland och Uppland). Bidraget från MUCF är otroligt viktigt för vår organisation. Med bidraget kan vi fortsätta bedriva våra verksamheter och fortsätta starta upp nya, vi kan fortsätta förbättra vår organisation och våra lokalföreningar kan få ännu bättre stöd.

Idag tänkte jag därför berätta om hur en startar en lokalförening inom Tamam, vad det innebär och hur vi på Tamam hjälper till med uppstarten. Syftet är helt enkelt att ni som läser ska få inspiration till att antingen själva starta upp en lokalförening eller peppa andra till att göra det.

Okej, here we go!

Innan jag går in på hur ni går tillväga för att bilda en lokalförening vill jag berätta lite om varför det är så bra och kul att vara en del av Tamam. Tamam är en nationell ungdomsorganisation och vi bedriver verksamheter runt om i landet nästan varje dag i veckan. Inom Tamam bedriver vi många olika typer av verksamheter. Exempel på verksamheter som bedrivs är simskola, volleyboll-grupp, fotbollsgrupper, läxhjälpsgrupper, tjejgrupper, andra aktivitetsgrupper och språkcaféer. Det är endast fantasin som sätter gränser för vilka aktiviteter som går att bedriva inom Tamam (sålänge verksamheten drivs i enlighet med vad som står i vår vision och mission).

Att vara en del av Tamam innebär att man är en del av en större organisation och därmed får möjlighet att utvecklas inom organisationen och utbyta kunskap och idéer med andra som är aktiva. Tamam är en organisation där det är lätt att gå från idé till handling, det är lätt att förverkliga sina idéer och vi finns alltid till som stöd för dig med en idé. Varje år anordnar Tamam två stora träffar för alla som är aktiva/medlemmar i vår förening. Att åka på våra träffar är utvecklande och kul och du kommer att märka vilken härlig stämning, kreativitet och engagemang som finns i vår organisation.

Men nu vidare till hur du går tillväga för att bli en del av Tamam:

Det första steget mot att bilda en lokalförening inom Tamam är enkelt! Om du ställer dig bakom Tamams vision och mission, har en idé på verksamhet eller redan bedriver någon typ av verksamhet är du välkommen att starta aktivitet och lokalförening inom Tamam.

Det andra steget handlar om att hitta fler personer som är intresserade av att starta en aktivitet/lokalförening. När ni är minst tre personer kan ni bilda en styrelse (som är grunden för att kunna räknas som lokalförening) – ganska enkelt, eller hur?

När ni är minst tre stycken intresserade är det dags att börja planera för bildandet av lokalföreningen. På Tamam har vi två personer som arbetar med att stötta lokalföreningar. När någon vill bilda en lokalförening finns vi som arbetar på huvudkontoret till för att stötta er. Det som behövs från er är framförallt engagemang och vilja.

Med ert engagemang och vilja kontaktar ni mig (Sanna Kyllsen,sanna.kyllsen@tamam.se) och berättar att ni är intresserade av att starta upp en lokalförening. När ni kontaktar mig hjälper jag er med alla förberedelser som behövs för att bilda lokalföreningen.

För att bilda en lokalförening behöver man hålla ett årsmöte där föreningen grundas. På årsmötet väljer man vilka personer som ska sitta i styrelsen (alltså minst tre stycken), man beslutar bland annat om vad föreningen ska heta, man beslutar om stadgar för föreningen (och andra årsmöteshandlingar) och man pratar också om vilken/vilka verksamheter som föreningen ska bedriva. Jag hjälper er med allt gällande årsmötet så ni behöver inte känna att ni redan nu vet exakt vad en styrelse är, vad ett årsmöte är, vad stadgar osv är, det hjälps vi åt att reda ut på vägen.

När årsmötet har hållits är lokalföreningen bildad och ni är nu en del av Tamam!

Så, ska vi sammanfatta detta? Är du en engagerad person som vill bedriva verksamhet (eller redan bedriver verksamhet men vill göra det som en del av Tamam) där barn och unga kan mötas för att utbyta kunskap, erfarenheter och ha kul ihop? Vill du ha roligt tillsammans med andra människor, hitta på roliga aktiviteter eller kanske bedriva en läxhjälpsgrupp? Känner du till minst två andra personer som också är intresserade och engagerade? Då är det bara att kontakta mig så hjälper jag er att starta upp verksamhet och bilda en lokalförening.

Kan vi tillsammans se till att Tamam startar en ny lokalförening 2016? Jag hoppas att jag får höra från er snart!

I vår handbok kan ni läsa mer om vår organisation, hur man startar verksamhet, vad en styrelse är och vad den gör osv. Ni hittar handboken online här.

Vill du också bidra till Tamams blogg? Vi vill jättegärna höra dina tankar och idéer! Kontakta oss på info@tamam.se

One comment

Comments are closed.

English