Porträtt av frivillig: Shenay

Här får ni träffa Shenay Mohamad som är frivillig i Lunds lokalförening. Shenay blev intervjuad av Louise Burenby som gör sin praktik inom Lunds lokalförening.

Shenay är 22 år gammal och för två år sedan kom hon som flykting från Syrien till Sverige. Hon tog studenten i Bulgarien och idag pluggar hon på Komvux i Lund, SFI. Shenay är bra på språk, och gillar att rita. Hon har pluggat modedesign och tar teaterklasser hos Lunds Studentteater.

Shenay kom i kontakt med Tamam när organisationen var på skolbesök på Komvux. Tamam stod vid ett bord i skolans korridor och delade ut information, och Shenay kom fram och sa hej. Hon kollade in hemsidan och provade på några olika av Tamams aktiviteter. Idag går hon på flera av dem varje vecka! Hon är med på läxhjälpen på ComUng och Tjej-gruppen varje torsdag. Hon spelar fotboll med Tamams lag på söndagarna (Shenay är en grymt bra målvakt!), och hon har blivit en av ledarna för Stallgruppen! Där har hon en väldigt viktig roll då hon hjälper till och översätter till arabiska och ser till att alla är delaktiga.

När Shenay får beskriva Tamam säger hon att det som kommer till hennes ”head and heart” är att folk inte bryr sig om ”ras” eller din bakgrund inom Tamam. Här finns inget hat. Alla är välkomna och Shenay säger att organisationen verkligen har lyckats skapa en plats där vänskap utan gränser kan skapas! Hon tycker att det bästa med Tamam är alla nya människor som man får träffa, och att alla passar in. Shenay beskriver hur lätt det är att känna sig utanför och ensam när man kommer till ett nytt land, men med Tamam känner Shenay sig hemma. Hon tillhör ett sammanhang och har funnit vänner här.

Shenay önskar att Tamam ska spridas till flera länder. Organisationens värdegrund behöver spridas och hon tycker att det är viktigt att det finns föreningar där unga känner sig välkomna och får lära sig att begrepp som ras inte finns, och religionstillhörighet eller bakgrund inte spelar någon roll. Det är också viktigt att det anordnas fritidsaktiviteter för barn och unga. En meningsfull fritid och gemenskap är viktigt och genom Tamam får man lära sig nya saker, och prova på nya aktiviteter.

Shenay hoppas att Tamam ska växa och hon vill att organisationens budskap ska spridas till fler, världen över!

Vill du också bidra till Tamams blogg? Vi vill jättegärna höra dina tankar och idéer! Kontakta oss på info@tamam.se

English