Porträtt av frivilliga: Sumaya & Hani

Sumaya och Hani bor tillsammans utanför Lund och är båda aktiva medlemmar i Tamam. I den här texten kommer de berätta om sig själva, sitt deltagande i organisationen och hur dom kom i kontakt med oss! Hani och Sumaya blev intervjuade av Louise Burenby som gör sin praktik inom Lunds lokalförening.

Sumaya är 17 år gammal från Somalia. Hon pratar somaliska, svenska och engelska och bor i Lund sedan ett år tillbaka. Sumaya går på Polhemskolan och vill studera till läkare när hon har gått ut gymnasiet. Helst vill hon jobba med hjärtan.

Sumaya kom i kontakt med Tamam genom sin kompis Hani, och har börjat delta i simgruppen samt Tamams tjejgrupp.  Hon gillar Tamas medlemsträffar då vi hittar på saker tillsammans, och Sumaya var även med på Tamams utbildningshelg i Göteborg denna hösten! Hon tycker mycket om Tamam och säger att organisationen hjälper ungdomar på många sätt. Dels genom de aktiviteter som finns, men också med att träffa nya kompisar. Sumaya förklarar hur roligt hon hade i Göteborg, och att hon förutom att träffa nya vänner också tränar svenska genom Tamams aktiviteter. När Sumaya ska beskriva Tamam säger hon att det är roligt att vara med, att organisationen hjälper människor och att man lär sig nya saker. När jag frågar Sumaya vad hon tror om Tamam i framtiden hoppas hon att organisationen kommer finnas länge och fortsätta sitt arbete i många år framöver.

Hani är kompisen som tog Sumaya till Tamam och hon kommer också från Somalia. Där bodde hon i huvudstaden Mogadishu och hon pratar amhariska, svenska, engelska och somaliska. Hani är 18 år gammal och går på samma skola som Sumaya, men i en annan klass. Hon vill utbilda sig till barnmorska, för hon vill jobba med att hjälpa andra människor. Helst vill hon arbeta i någon del av Afrika, kanske Somalia. Där kan hon hjälpa till på ett bra sätt, menar hon, och säger samtidigt att många barnmorskor behövs där.

På fritiden gillar Hani att träffa kompisar, hon har många vänner och är väldigt social.

Hon brukar gå på tjejgruppen och simgruppen och var liksom Sumaya med under utbildningshelgen i Göteborg. Tamam är roligt, coolt och så får man träffa andra ungdomar i samma ålder, det är det bästa med organisationen, säger hon.

Hani vill att Tamam ska finnas i flera städer runt om i Sverige, för hon tycker att Tamam gör ett bra jobb och hjälper ungdomar. Hon vill att flera ska få ta del av Tamam och allt som organisationen gör.

Vill du också bidra till Tamams blogg? Vi vill jättegärna höra dina tankar och idéer! Kontakta oss på info@tamam.se

English