
Projektet adresserar de begränsade möjligheterna för unga tredjelandsmedborgare (15–25 år) att delta i samhället på lika villkor. Genom att stärka sociala nätverk och öka engagemanget i föreningsliv och samhälle vill vi förbättra målgruppens livssituation och möjliggöra en meningsfull fritid, social gemenskap och påverkansmöjligheter.
Vi arbetar med uppsökande verksamhet, anpassad kommunikation, fritidsaktiviteter och ledarskapsutbildningar för att skapa inkluderande och jämställda miljöer där unga kan utvecklas. Särskilt fokus ligger på jämställdhet, där vi stärker tjejer inom målgruppen genom riktade insatser.
Projektmål
Att stärka sociala gemenskaper och nätverk för unga tredjelandsmedborgare genom meningsfulla fritidsaktiviteter, ökat jämställt deltagande i föreningslivet och stöd för aktivt samhällsengagemang.
Långsiktiga effekter
Projektet syftar till att:
- Skapa starkare sociala nätverk och ökad trygghet.
- Stärka egenmakt och samhällsmedvetenhet, vilket främjar integration och social hållbarhet.
- Utveckla deltagarnas ledarskapsförmåga och initiativtagande, vilket leder till ökat engagemang i föreningsliv och demokratiska processer.
Metodutveckling och jämställdhet
Projektets insatser syftar till att bryta social isolering och öka inkluderingen av unga tredjelandsmedborgare genom uppsökande arbete och aktiviteter som främjar gemenskap. Sådana aktiviteter ökar ungas möjligheter till delaktighet i samhället (Vägar till en jämlik fritid, Södertörns Högskola 2023). Enligt Tamams förstudie, finansierad av AMIF, främjar tidigt engagemang i föreningslivet personlig utveckling, sociala nätverk, förbättrad hälsa och språkutveckling. Utöver det har deltagarna i studien fått värdefulla erfarenheter inför framtiden genom ökad kunskap om påverkan och rättigheter samt stärkt ledarskapsförmåga. Förstudien visar även på behovet av att stärka jämställdheten genom insatser riktade mot tjejer, och att göra ledarskap mer tillgängligt för målgruppen.
I projektet tar vi vidare förslagen från förstudien att utöka den uppsökande verksamheten och närvara på relevanta platser för att bygga relationer och förtroende. Särskilt fokus läggs på jämställda förutsättningar genom att stärka jämställdhetsperspektivet i ledarutbildningar, intensifiera det uppsökande arbetet gentemot tjejer och anordna separatistiska tjejaktiviteter. Vidare prioriteras förbättrad kommunikation genom enklare språk och översättningar samt samarbete med aktörer där unga som är nya i Sverige befinner sig.
Projektets insatser är medvetet mellanrumsarbete för att överbrygga klyftan mellan det befintliga fritidsutbudet och unga tredjelandsmedborgare som idag inte deltar. Via projektet erbjuder vi insatser för en tryggare och meningsfull fritid för unga i målgruppen som stärker deras förmåga att aktivt delta i samhällslivet och föreningslivet.
Projektet bedrivs i Malmö, Lund och Stockholm.
Vill du samarbeta?
Arbetar du med målgruppen och vill samarbeta inom projektet? Hör av dig till oss på info@tamam.se!
Projektet finansieras av Europeiska Unionen genom Asyl-, migrations- och integrationsfonden (AMIF) och pågår mellan 1a mars 2025 till 28 februari 2027.
Vi som arbetar i projektet

Projektledare AMIF, verksamhetsutvecklare söder, metodutvecklare Ungdomsdriven mötesplats & metodik
Reman Rahman


Projektmedarbetare AMIF, aktivitetsansvarig i Malmö, Lund & Genarp
Milad Mohammadi
