Tamam är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell ungdomsorganisation som arbetar med barn, unga och unga vuxna med mångfald, antirasism och ungas samhällsengagemang. Tamam arbetar för att skapa mötesplatser, organisera meningsfulla fritidsaktiviteter, ge alla samma möjligheter oavsett förutsättningar och uppmuntra unga människors samhällsengagemang.
”Vänskap utan gränser” lyder Tamams motto, vilket innebär att bryta ner de hinder som står i vägen för att unga människor ska få en chans att lära känna varandra och bli vänner. Vänskap är inte något man kan tvinga fram – men man kan skapa förutsättningarna!
Tamam arbetar därför med att skapa nya sociala mötesplatser med mångfald, läxhjälp och fritidsaktiviteter för barn och ungdomar, vara en plattform för ungas samhällsengagemang och uppmuntra och stödja egna initiativ.
Vår vision
Tamams vision är en värld och ett samhälle där det inte spelar någon roll vad du heter, hur du ser ut, var du kommer ifrån eller var du bor för hur du blir bemött av andra människor och samhället. Vi vill att detta ska synas lika mycket på strukturell nivå som på individnivå – på vem som jobbar var, vem som får bostad i vilket område, vilka som hälsar på varandra i trappuppgången, vem du träffar när du leker på gården, vem som pluggar på universitetet, vilka mötesplatser som finns i en stad och vilka dina vänner är.
Vår mission
För att uppnå vår vision arbetar vi aktivt med och för barn, unga och unga vuxna för att skapa sociala miljöer präglade av mångfald och vänskap utan gränser, att bidra till att alla kan ta lika del av samhället och behandlas lika oavsett sexuell läggning, socioekonomisk, etnisk, kulturell eller språklig bakgrund. Tamam vill vara en del i mötet mellan människor, i att bryta etablerade normer i samhället och att själva leva och arbeta efter mottot ”Vänskap utan gränser”.
Tamams motto: Vänskap utan gränser
Vad betyder Tamams motto Vänskap Utan Gränser?
För att svara på detta har vi genomfört en kartläggning av mottots betydelse för vårt arbetssätt och för våra medlemmar! Personer från Tamams lokalföreningar, riksstyrelse och anställda har varit med och berättat om hur de jobbar med Vänskap Utan Gränser.
Kartläggningen är gjord av Vilma Nyberg, praktikant på Tamam hösten 2018. Läs sammanfattningen eller hela kartläggningen!
Tamams historia
Tamam grundades som förening 2008 i Lund, men redan 2003 började Tamam som ett initiativ inom Individuell människohjälp (IM) för unga som ville engagera sig för en meningsfull fritid och roliga aktiviteter för barn och unga. Tamam har alltså växt fram ur enkla aktiviteter med små medel men med stora visioner. 2008 när Tamam grundades valdes namnet av de aktiva som ville ha ett positivt namn som var lätt att säga oavsett språk. Ordet Tamam betyder bland annat bra och toppen.
Efter att Tamam blivit en förening fortsatte verksamheten att växa, både i Sverige och internationellt. Samarbeten har bland annat funnits i Mexiko, Albanien, Paraguay och Kirgizistan. I Sverige spred sig verksamheten i landet och idag har Tamam självständiga lokalföreningar i Malmö, Lund, Tranås, Göteborg, Stockholm, Uppsala och Mariestad. Idag drivs Tamam av engagerade medlemmar och aktiva som tillsammans med kansliet arbetar utifrån idén att skapa ett samhälle präglat av vänskap utan gränser.
År 2003 började en grupp engagerade personer att hitta på aktiviteter, åka på utflykter och ordna läxläsning Lund. Målet var att med små medel kunna skapa en aktiv och meningsfull fritid för elever i förberedelseklasserna för nyanlända ungdomar på en gymnasieskola i Lund. Gruppen blev mer och mer populär och växte sig större med deltagare från andra skolor och områden i Lund. Tamam kallades då IVIK-gruppen och var en del av Individuell Människohjälp (IM). Philip Sandberg som var med och startade Tamam, samt Alice Sobel som var en av Tamams första anställda, berättar mer om Tamams första tid här.
Mellan 2003 och 2007 växte Tamam stadigt i Lund med fler aktiviteter och fler engagerade. Allting byggde på ideellt engagemang men med ekonomiskt stöd från IM och andra former av bidrag. Gruppen började arrangera läxhjälp, studiebesök till andra städer och utbildningsläger.
Under 2008 fanns mer än 25 engagerade volontärer och det fanns många idéer på vad gruppen kunde göra tillsammans. Då började också samtalen och arbetet för att bilda en egen förening, nämligen Tamam.
Den 23 maj 2008 hålls Tamams bildande årsmöte efter att sedan 2004 varit en grupp inom IM. Deltagare i gruppen röstade gemensamt fram Tamam som ett namn som har positiv betydelse och enkelt att säga på olika språk.
Det dröjde inte länge förens Tamam spreds och Tamamgrupper startade i Malmö, Uppsala, Göteborg och Burlöv. Tamam startade även samarbeten och egna initiativ utanför Sverige i bland annat Mexiko, Paraguay, Albanien och Kirgizistan. Volontärer på Tamam åkte på utbyten och volontärer från samarbetsorganisationen kom till Sverige.
I samband med att Tamam växte så ökade behovet av planering och struktur. Det var en balans att behålla det enkla och experimentella med en växande organisation i behov av struktur och rutin. Läs mer om när Tamam grundades här.
2008 – Tamam tilldelas Lunds kommuns Integrationspris.
2009 – Tamam Malmö grundas.
2010 – Tamam Uppsala grundas.
Idol-Ola (Ola Svensson) vinner körslaget och skänker prissumman på 500 000 kronor till Tamam. Tack Ola! Varför inte lyssna på en Ola-låt samtidigt som du läser!
Tamamgrupperna som spreds utanför Lund blev stegvis egna lokalföreningar och 2013 etablerade sig Tamam som en nationell ungdomsorganisation. I samband med detta fick Tamam för första gången organisationsbidrag från MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor). Bidraget innebar betydligt större resurser för Tamam som kunde säkerställa finansiering för aktiviteter, både lokalt och nationellt, utveckla en nationell gemenskap och ökade resurser.
Tamam hade nu resurser för att arbeta fram sådant som en egen grafisk profil, nationellt kansli, nationella utbildningar och Tamam fick sin nuvarande logga. Tamam ville nå både fler unga genom att växa fram på fler platser och nå en bredare allmänhet i frågor som rör ungas rättigheter, antirasism och asylrätten. Tamam reste till Almedalen, deltog i kampanjer för asylsökandes rättigheter och arbetade fram gemensamma ställningstaganden.
2014 – Tamam Göteborg grundas.
2016 – Tamam Tranås grundas.
2016 – Tamam röstar fram ett gemensamt politiskt utlåtande.
2017 – Mafozullah (Maffe) Ganji utses till årets volontär av Volontärbyrån.
Tamam firar 10 som organisation och gör bland annat en kartläggning av mottot Vänskap utan Gränser. I kartläggningen som du kan läsa här intervjuas medlemmar, förtroendevalda, frivilliga och anställda. Kartläggningen visar bland annat att Tamam har en stor betydelse för sina medlemmar och att en central del av Tamams arbete är de möten som skapas och den gemenskap som upplevs av aktiva. Läs i denna intervju om vad Tamam betyder för dåvarande ordförande Andrea.
Utifrån kartläggningen tillsammans med diskussioner bland medlemmar och strategiskt arbete från riksstyrelsen och kansli arbetar Tamam 2018 fram nya stadgar och en ny ändamålsparagraf. Den nya ändamålsparagrafen betonar särskilt gemenskap och antirasism som grundpelare för Tamam.
2018 startar Tamam projektet Start-Up och med projektet börjar Tamam även arbeta mer strukturerat kring metod- och kunskapsutveckling. Samma år genomför Tamam också en större kartläggning av ungas villkor kopplat till segregation i mindre orter som Genarp, Veberöd och Tranås. Kartläggningen finns att läsa här och la grunden för bland annat Tamams nuvarande projekt TakeOver som syftar till att ge unga makt över sin hemort.
2018 – Tamam Mariestad grundas.
2019 – Tamam startar initiativet och projektet Rättvis Organisering och presenterar 2020 den första rapporten och kartläggningen Rättvis Organisering.
Tamam är idag en organisation full av idéer, engagemang och kunskap. Vi står på starka ben med energiska lokalföreningar, tunga projekt och världens bästa medlemmar.
Tamam inleder 2023 med att lansera vår nya hemsida och arbeta fram Tamams antirasistiska program. Håll utkik!